En våt og vakker by

«Heldigvis regner det mye bare ett sted i Norge». Dette er velkjente ord for nordmenn, og stedet er som kjent Bergen. Byen med de syv fjell er Norges nest største by og har en av de vakreste beliggenhetene i landet, med storhavet mot vest og store fjell og isbreer mot øst. Dette terrenget bidrar også til at det kommer særdeles mye nedbør, og Bergen opplever omtrent dobbelt så mye av det som de andre storbyene i landet.

nedbørDet kommer i gjennomsnitt godt over 2 meter med nedbør hvert år i Bergen, nærmere bestemt 2250 mm. Dette skyldes i stor grad fjellene som løfter opp den fuktige luften fra havet, og når luften kommer opp i høyden kjøles den ned og klarer ikke lenger å holde på fuktigheten. Da slippes den ned som regn og plasker ned over de mer eller mindre konstant våte bergenserne.

Flere nedbørsrekorder

Siden fjellene øst for Bergen som regel stopper regnet, blir det ofte fint vær på Østlandet når vinden kommer fra vest. Derfor har Oslo bare skarve 763 mm nedbør i året i gjennomsnitt, bare en tredjedel av det Bergen får. Ved målestasjonen på Florida i Bergen ble det målt 76,2 millimeter nedbør bare på ett døgn, noe som er en tidel av det hovedstaden opplever på ett år. Når det kommer slike vannmengder i løpet av kort tid, fører det ofte til flom og stengte veier.

Bergen kommune strekker seg både vidt og bredt, og de som ikke har høye fjell i nærheten opplever betydelig mindre regn enn de som bor nær fjellet. På Kokstad i nærheten av flyplassen Flesland kommer det i gjennomsnitt 1900 mm nedbør i året, mens det ved Fløyen faller 2350 mm i et normalår. Så jo lenger øst i Bergen kommune du bor, og jo nærmere fjellene, desto større er sjansen for regn. Faktisk er den aller største ved Gullfjellet, hvor det har blitt målt over 3600 mm nedbør på ett år!