Kjøpe bolig i Oslo – tips og muligheter

Skal man kjøpe bolig i Oslo, er det mange ting som skal klaffe. Man bør kjenne til storbyen, vite om boligprisene i de ulike områdene og ha en robust økonomi. Det er også en rekke ting som er viktig å sjekke før man slår til i en budrunde.

Går du med planer om en bolig i Oslo, er det først og fremst de private prioriteringene som gjelder. Har du mange kredittkort, kan refinansiering hjelpe deg. Ikke bare fordi du får bedre oversikt og bedre råd, men kredittvurderingen din vil bli bedre. Her er flere tips til kjøp av bolig i Oslo.

Kjøp oppussingsobjekt

Det ligger stort potensiale i oppussingsprosjekter. Det er blant annet fordi:

  • De er veldig mye billigere, selv i dyre strøk av byen
  • Det gir større valgmuligheter

I Oslo er det mange nye og gamle boligområder. Nye strøk på Økern og Ulven har helt nye boliger og rekkehus. Her er det lite rom for å spare, selv om man vil få et flunkende nytt hus. Sjansen for at du må ut med mer enn du kan finansiere er stor. Gamlebyen eller områdene rundt Galgeberg og Bjørvika består av mange eldre boliger som trenger oppussing.

Ta med en ekspert på visning

Kanskje har du en venn som er eiendomsmegler eller takstmann. De kjenner til alle triksene og rådene man trenger for å avsløre skader og mangler på boliger. Slike feil skal det være opplyst om i verdipapirene, men det er ikke alltid de kommer godt nok fram.

En ekspert vil kunne se mulighetene i boligen, hvordan den ligger vendt i forhold til soloppgang og -nedgang. Dessuten vil man få et objektivt syn på hva man bør sette budet på.

Ha en strøken portefølje

Banken ønsker seg gode kunder, og det blir man ved å følge en rekke prinsipper:

  • Betal alltid regninger i tide
  • Ha større inntekt enn utgifter
  • Skaff deg eventuelt flere inntektskilder
  • Begynne å spare

En av de beste måtene å spare på er å betale ned på gjeld. Dette kan gjøre at man får finansiert en bolig selv med kredittkort. Poenget er at man alltid må holde seg innenfor det banken kaller kapitalbehovet. Dersom du har spart i BSU siden du var 15 år, vil bankens risiko ved å låne deg penger synke betraktelig.

Sparing kan være mange ting, slik som penger i eiendom, aksjer og fond. Men det kan også være rene penger i en bufferkonto. Det hele handler om å spille et spill der du viser banken hva du kan håndtere av utgifter. Har du skaffet til veie 1/3 av kjøpesummen, vil du få boliglån med lavere rente enn ved fullfinansiering.

Likevel håp for de andre

Likevel kan man få boliglån uten at dette er på plass. Man kan for eksempel søke OBOS om husbanklån med lavere rente. Man kan søke startlån direkte til kommunen med lavere rente og avdragsfrihet. Alt i alt vil man stå godt i det med disse støtteordningene. Slik kan drømmeboligen i Oslo bli din!